Gå til hoved indhold

Oplandsbeskrivelser

Gentofte Kommune er afløbsteknisk set inddelt i syv hovedkloakoplande.

Oplandsbeskrivelser

Oplandsinddelingen

Oplandsinddelingen følger ikke opdelingen mellem de forskellige bydele i Gentofte Kommune, men repræsenterer hydraulisk sammenhængende områder i forhold til det eksisterende fællessystem. Oplandsinddelingen fremgår af nedenstående kort.

I forbindelse med udrulningen af Gentofte Kommunes strategi for separering af regn- og spildevand vil hovedkloakoplandene blive inddelt i deloplande. Deloplandene vil løbende blive indarbejdet i spildevandsplanens kortgrundlag.

Se Teknisk Hovedkort

På undersiderne vist i venstre kolonne er karakteristika for de enkelte hovedkloakoplande beskrevet. Oplysninger om kloakeringstype, tekniske anlæg m.m. beskriver status ved udgangen af 2021. Alle statusoplysninger kan desuden ses på Teknisk Hovedkort  og i bilag 1-5 findes en oversigt over pumpestationer, bassiner, fælleskommunale anlæg og regnbetingede udledninger.

Se bilag her

Se afsnit om fuld separering af regn- og spildevand

Inden separeringen er Gentofte Kommune inddelt i syv hovedkloakoplande på baggrund af hydrauliske sammenhænge i fællessystemet. I takt med separeringen vil hvert hovedkloakopland blive opdelt i flere deloplande, og inden for hvert delopland vil der blive udpeget hhv. regnvandsoplande og spildevandsoplande. Udpegningen afhænger af hydrauliske sammenhænge i hhv. regnvandssystemet og spildevandssystemet. Som udgangspunkt vil regnvandsoplandene følge afgrænsningen af deloplandene.

Se Teknisk Hovedkort

Hellerups Opland

Oplandet omfatter primært bydelen Hellerup og er kendetegnet ved tæt bymæssig bebyggelse. En mindre del af oplandet umiddelbart syd for Callisensvej er beliggende i Københavns Kommune, men regn- og spildevand afledes til afløbssystemet i Gentofte Kommune. Hovedparten er fælleskloakeret med undtagelse af den østlige del af Hellerup, som er vejvandssepareret.

Se Teknisk Hovedkort

I den vejvandsseparerede del af Hellerup er det muligt for borgerne for at separere på egen grund og koble tag- og overfladevand på regnvandssystemet. Tilslutning kræver tilladelse fra Gentofte Kommune.

I den nordøstlige del af Hellerup, markeret med grøn på figuren nedenfor ledes spildevand og hovedparten af regnvandet mod nord til Pumpestation Constantia syd for Charlottenlund Fort i Kildeskovsrendens Opland. Herfra pumpes vandet videre nordpå til Pumpestation Skovshoved, hvorfra det igen pumpes sydpå gennem en stor havledning til Pumpestation Tuborg Nord og videre til Lynetten Renseanlæg. Regnvand fra veje udledes til Øresund.

Den sydvestlige del af Hellerup, markeret med lilla på figuren nedenfor afvander direkte til Tuborg Nord og derfra videre til Lynetten Renseanlæg. En lille del af det sydlige Hellerup afvander til Strandvænget Pumpestation i Københavns Kommune, hvorfra det ledes videre til Renseanlæg Lynetten.

Hovedvandveje i oplandet

Rygårdsrenden ligger langs med Rygårds Allé på grænsen til København. Det er en overdækket rende, der består af en spunset kanal med betondæk. Renden fungerer som forsinkelsesbassin og leder regn- og spildevand direkte til Strandvængets pumpestation.

Novafos har i 2015-2017 etableret en 1.4 km lang regnvandstunnel i Hellerup med en diameter på op til 2 m og en tilhørende pumpestation ved Lille Strandvej. Tunnellen skal opsamle frasepareret regnvand og lede det ud i Øresund ved Lille Strandvej. I den østlige del af oplandet er etablering af regnvandssystemet, som skal lede regnvand til tunnelen, påbegyndt i 2018.

Se gennemførte projekter

Tuborgs Opland

Oplandet dækker Tuborgområdet, og det består af tæt bymæssig bebyggelse med skole, erhverv, center og boliger. I den sydlige del af området er der i 2018 påbegyndt byudvikling, og i den forbindelse er Vilhelmsdalløbet og skybrudsgrøften blevet omlagt i 2018.

Den sydlige del af oplandet afvander via Vilhelmsdalløbet mod Scherfigsvej Pumpestation i Københavns Kommune, mens den nordlige del af oplandet afvander til Pumpestation Tuborg Nord.

Oplandet er delvist separatkloakeret til trestrenget system, og resten er fælleskloakeret.

Se Teknisk Hovedkort

Pumpestationer

Der er én hovedpumpestation placeret i Tuborgs opland, Pumpestation Tuborg Nord.

På Tuborg Nord er der både risteværk, sand- og fedtfang og et sandafvandingsanlæg. Pumpestationen består af to pumpestationer - en lokalpumpestation og en efterpumpestation. Lokalpumpestationen modtager spildevand direkte fra en lille del af Hellerups opland.

Pumpestationen modtager spildevandet fra resten af Hellerups opland og Kildeskovsrendens, Skovshoveds samt Enghaverendens oplande via Pumpestation Skovshoved samt spildevandet fra lokalpumpestationen. Alt spildevandet fra Hellerups, Kildeskovsrendens, Skovshoveds samt Enghaverendens oplande ledes således gennem sand- og fedtfanget på Tuborg Nord, inden det pumpes videre til Renseanlæg Lynetten. Sand- og fedtfanget er overdækket og har et kulfilteranlæg til luftrensning.

Kildeskovsrendens Opland

Kildeskovsrendens opland er beliggende i Charlottenlund. Oplandet består primært af bymæssig bebyggelse, men omfatter også nogle store, grønne områder – Bernstorffsparken, Charlottenlund Skov og Charlottenlund Slotspark – som har et samlet areal på 150 ha. Hele oplandet er fælleskloakeret.

Se Teknisk Hovedkort

Oplandet afvander mod Øresund, hvor regn- og spildevandet løber til Pumpestation Skovshoved, hvorfra det pumpes til Pumpestation Tuborg Nord i Hellerups opland.

Hovedvandveje

Bernstorffsrenden er overdækket. Den starter ved Bernstorffsparken og løber sammen med Kildeskovsrenden ved Maglemosevej. Renden er rørlagt og har en diameter på op til 1,5 m.

Bassinledningen ved Charlottenlund Skov er en ledning på 2 m i diameter og løber fra Gyldenlundsvej til Ordrup Jagtvej og videre ud mod Øresund.

Kildeskovsrenden er overdækket. Den starter ved Kildeskovshallen og løber stik øst mod Pumpestation Constantia ved Øresund beliggende i Kildeskovsrendens Opland. Renden er rørlagt med en diameter på op til 1,25 m. Kildeskovsrenden er renoveret og udvidet i perioden frem mod 2015.

Se gennemførte projekter

Pumpestationer

På Pumpestation Constantia er der ikke etableret nogen renseforanstaltninger, idet pumpestationen udelukkende pumper regn- og spildevand fra Hellerups opland videre mod Pumpestation Skovshoved. Ved overløb til Øresund ledes vandet gennem en finrist, der er etableret i udløbsbygværket.

Pumpestation Constantia.

Skovshoved Opland

Skovshoveds opland dækker en del af Klampenborg samt området langs kysten mellem Charlottenlund Strandpark i syd og Bellevue i nord, og oplandet består primært af bymæssig bebyggelse. Oplandet afvander mod Pumpestation Skovshoved, som pumper regn- og spildevandet til Pumpestation Tuborg Nord. Hele oplandet er fælleskloakeret.

Se Teknisk Hovedkort

Hovedvandveje

Skovshoved Bassinledning er en 1,3 km lang bassinledning langs kystvejen fra Bellevue Strandpark til Skovshoved Havn, som blev etableret i perioden 2012-2016. Med et volumen på 4.600 m3 fungerer Skovshoved Bassinledning som et forsinkelsesvolumen og har til formål at reducere overløb til Øresund. Efter etableringen sker der ikke længere kystnære overløb ved Bellevue.

Pumpestationer

Pumpestation Skovshoved modtager hovedparten af vandet fra Hellerups, Kildeskovsrendens, Skovshoveds samt Enghaverendens oplande og pumper i tørvejrssituationer spildevandet til Pumpestation Tuborg Nord. I tilfælde af kraftig regn pumpes det opblandede regn- og spildevand til Øresund gennem den 1,5 km lange udløbsledning.

Stykke af Skovshoved Bassinledning, Ø2000.

Enghaverendens Opland

Enghaverendens opland omfatter Jægersborg, en del af Klampenborg og den sydlige del af Dyrehaven. En stor del af oplandet er bymæssig bebyggelse, men afvandingsforholdene er også præget af de store grønne områder i den sydlige del af Dyrehaven. I oplandet ligger også en del erhverv – primært i den vestlige del af oplandet, hvor bl.a. Novo Nordisk, ATP-ejendomme og IKEA ligger. Oplandet modtager desuden regn- og spildevand fra en mindre del af Taarbæk, Firskovvejskvarteret og Helsingørmotorvejen i Lyngby-Taarbæk Kommune. Oplandet er fælleskloakeret.

Se Teknisk Hovedkort

Oplandet afvandes mod Øresund, hvor regn- og spildevandet løber til Pumpestation Skovshoved.

Hovedvandveje

Enghaverenden er rørlagt og løber fra Hundesø Mose til overløbsbygværket ved Bellevue og er anlagt i forøget dimension, så den samtidig fungerer som ledningsbassin.

Der er etableret spjæld i den rørlagte Enghaverende ved Hundesø Mose og Soløsevej for at optimere udnyttelsen af kapaciteten dels i den rørlagte Enghaverende, dels i bassinet ved Hundesø Mose.

Sandtoftens Opland

Oplandet udgør et lille areal ved Nybrovej i den nordvestlige del af kommunen, der afvander til Lyngby-Taarbæk Kommune. Oplandet består primært af erhverv og lettere industri. Området er fælleskloakeret.

Se Teknisk Hovedkort

Søborghusrendens Opland

Søborghusrendens opland består af Vangedeområdet og Dyssegård. Oplandet består af tæt bymæssig bebyggelse og er primært fælleskloakeret. 

Se Teknisk Hovedkort

Nogle veje omkring Gentofterenden er vejvandssepareret og afleder til Gentofterenden.

Derudover er Mosegårdsvej med tilhørende sideveje afkoblet fra fællessystemet, og vejvandet ledes nu til Nymosen via regnbede, render og regnvandsbassiner med rensefunktion. Der er mulighed for, at private grundejere kan separere på egen grund og tilkoble deres regnvand til LAR-anlægget. Tilslutning kræver tilladelse fra Gentofte Kommune.

Fra Søborghusrendens opland afledes regn- og spildevandet til Københavns Kommunes afløbssystem og videre til Strandvængets Pumpestation i Københavns Kommune.

Hovedvandveje

Vangederenden ligger på grænsen til Gladsaxe Kommune. Vangederenden er rørlagt. Dele af Vangederenden er anlagt således, at den fungerer som ledningsbassin.

Langs med Gentofterenden er der etableret et ledningsbassin fra Lyngbyvej til Søborghusrenden. I forbindelse med klimatilpasningen af Gentofterenden, som blev afsluttet i 2019, er bassinledningen langs Gentofterenden udvidet. Dette for at reducere oversvømmelserne i området.

Langs Ved Renden er etableret en 530 m lang bassinledning. Bassinledningen er forbundet til ovennævnte bassinledning langs Gentofterenden.