Gennemførte projekter
Klimatilpasningsprojekter, driftsoptimeringer og renoveringer af afløbssystemet
Der er i perioden 2015-2021 investeret cirka 1,3 milliarder kr. i spildevandstekniske anlæg i Gentofte kommune. På kortet nedenfor er vist placering af de projekter, der er gennemført i regi af Spildevandsplan 2015-2018.
Ud over gennemførelse af en række klimatilpasningsprojekter er der i perioden 2015-2021 gennemført en række driftsoptimeringer og renoveringer af afløbssystemet, der samlet set har haft en positiv effekt i forhold til miljøpåvirkninger. Som eksempler kan nævnes renovering af Skovshoved Pumpestation, etablering af lukkeventiler ved Strandvænget og Tuborg Nord Pumpestation samt etablering af spjæld ved Constantia.
Renovering og udvidelse af Kildeskovsrenden
For at mindske antallet af overløb ved Constantia og dermed bidrage til at opnå ”udmærket badevandskvalitet” ved Charlottenlund Strand, har Kildeskovsrenden i perioden 2010-2015 undergået en omfattende renovering og udvidelse.
Renovering og udvidelsen af Kildeskovsrenden er gennemført med det formål at reducere overløb til Øresund og oversvømmelser i oplandet. I tilknytning til udvidelsen er etableret et bassin under HIK’s kunstgræsbane i 2013. Bassinet har et volumen på 4.000 m3 og fungerer i samspil med Kildeskovsrenden ved at forsinke spildevandet og bidrager dermed til reduktion af overløb ved Constantia. Samlet set har projekterne betydet, at der nu er gennemsnitligt færre end to kystnære overløb pr. år.
Som led i den fremtidige separering af Kildeskovsrendens Opland bliver Kildeskovsrenden hovedvandvej for transport af regnvand i stedet for som nu at håndtere vand fra fællesledningen.
Etablering af Skovshoved bassinledning
For at mindske overløb til Øresund er der i perioden 2015 til 2016 etableret en 1,3 km lang bassinledning langs kystvejen fra Bellevue Strandpark til Skovshoved Havn. Bassinledningen har en diameter på op til 2 m og et samlet volumen på 4000 m3.
Etableringen af Skovshoved bassinledning har betydet, at det kystnære overløb ved Bellevue (U1a) er blevet nedlagt, og at antallet af aflastninger fra overløbsbygværkerne U2 og U4 er blevet reduceret.
Skybrudssikring ved Hvidørevej
Sideløbende med etableringen af Skovshoved bassinledning er der etableret en skybrudssikring ved Hvidørevej. Området omkring Hvidørevej er koblet på bassinledningen, og der er etableret (genåbnet) et overløb (U3) for enden af Hvidørevej, der træder i kraft under kraftige regnhændelser. Overløbet reducerer områdets risiko for oversvømmelse ved kraftig regn.
Separering af det østlige Hellerup
Separeringen af Hellerup er opdelt i seks etaper: Etape 1 omfattede etablering af regnvandstunnelen, etape 2, 4 og 5 omfatter separering af vejene i tre delområder, og etape 6 omfatter strømpeforing af det eksisterende fællessystem. Separering af etape 3, der endnu ikke er udført, vil blive besluttet og gennemført på baggrund af kommende tillæg til Spildevandsplan 2022-2032.
Etablering af Hellerup Regnvandstunnel
Som led i Gentofte Kommunes vejvandssepareringsstrategi, jf. Spildevandsplan 2015-2018, har Novafos i perioden 2015-2017 etableret en 1,4 km lang regnvandstunnel i det østlige Hellerup.
Regnvandstunnelen, der har en diameter på op til 2 meter, har til formål at opsamle regnvand fra vejene i det østlige Hellerup og lede det til Øresund via udløbsbygværket ved Lille Strandvej (UR1 og UR2). Regnvandstunnellen fungerer således som en hovedvandvej i Hellerups separate regnvandssystem.
Vejvandsseparering af tre deloplande
I perioden 2018-2021 er der gennemført vejvandsseparering i tre deloplande (etape 2, 4 og 5). Se figuren nedenfor. Separering af etape 4 er afsluttet i 2019, mens etape 2 og 5 er afsluttet 2021. I de vejvandsseparerede deloplande er der mulighed for, at private matrikler kan tilkoble sig regnvandssystemet. Status ved udgangen af 2021 er, at ca. 5 % af de private matrikler har valgt at tilkoble deres regnvand helt eller delvist til det nye system.
Separeringen i Hellerup har til formål at aflaste det eksisterende fællessystem og dermed reducere antallet af overløb til Øresund og reducere antallet af oversvømmelser med opblandet spildevand i lokalområdet. Effekten af separeringen vil stige i takt med, at flere private matrikler kobler sig på regnvandssystemet.
Figuren viser status for separeringen i det østlige Hellerup.
Klimatilpasning af Mosegårdskvarteret – Medfinansieringsprojekt
I perioden 2018-2019 er Mosegårdskvarteret blevet klimatilpasset. Klimatilpasningen er gennemført som et medfinansieringsprojekt, hvor regnvand fra Mosegårdsvej og de omkringliggende sideveje er separeret fra det eksisterende fællessystem og ledes renset til Nymosen via et separat regnvandssystem.
Regnvandssystemet i Mosegårdskvarteret håndterer primært vejvand, men der er også mulighed for, at private matrikler kan tilkoble sig.
Klimatilpasningsprojektet betyder, at fællessystemet i området aflastes, og at antallet af opstuvninger med opblandet spildevand til terræn i forbindelse med kraftig regn mindskes. Dermed mindskes også spildevandspåvirkningen af Nymosen.
Etablering af forsinkelsesbassinet Ved Stadion samt spjældstyringer
For at reducere overløb til Brobækken og Gentofte Sø er der i 2016 etableret et 2.750 m2 stort forsinkelsesbassin ved Gentofte Sportspark. Et mindre, eksisterende bassin er efterfølgende taget ud af drift, da der var problemer med, at det ofte slammede til. Etableringen af det nye bassin Ved Stadion har øget kapaciteten i området med 1.000 m3.
Derudover er der i perioden etableret en række spjældstyringer, der sammen med den øgede bassinkapacitet har betydet en reduktion i antallet af overløb til Brobækken (U27).
Klimatilpasning af Gentofterenden – Medfinansieringsprojekt
For at afhjælpe opstuvningsproblemer er Gentofterenden i perioden 2016-2019 blevet klimatilpasset. Klimatilpasningen er gennemført som et medfinansieringsprojekt, hvor Gentofterenden er blevet udvidet, så større vandmængder kan håndteres i vandløbet, og oversvømmelser dermed reduceres.
Udvidelse af bassinledning langs Gentofterenden
Samtidig med udvidelsen af vandløbet er bassinledningen langs Gentofterenden blevet udvidet, og to overløbsbygværker er blevet ombygget.
Samlet set har udvidelse af vandløb og bassinledning betydet, at Gentofterenden nu kan håndtere en 10-årshændelse, mod tidligere en 2-årshændelse.