Gå til hoved indhold

Fuld separering af regn- og spildevand

Læs om baggrunden for projektet om fuld separering af regn- og spildevand i Gentofte Kommune, så oversvømmelser af kældre, haver samt overløb til vandområder kan reduceres.

Fuld separering af regn- og spildevand

Kommunen har i adskillige år, jf. Spildevandsplan 2011-2014 og 2015-18, arbejdet målrettet med en vejvandssepareringsstrategi, hvor regnvand fra veje og eventuelt private grunde adskilles fra spildevandet og flyttes over i sit eget regnvandssystem. Formålet med vejvandssepareringsstrategien var at opnå større kapacitet i det eksisterende fællessystem til spildevand og regnvand fra private grunde, så oversvømmelse af kældre, haver m.m. samt overløb til vandområder kunne reduceres.

Strategien om vejvandsseparering har været ledsaget af strategien om, at borgerne frivilligt har kunnet afkoble deres regnvand lokalt ved nedsivning om muligt. I takt med klimaændringerne er der over de senere år set en forhøjelse af grundvandsstanden, som har gjort, at det nu kun er relativt få steder i kommunen, hvor nedsivning af regnvand er hensigtsmæssigt.     

Erfaringerne indtil nu fra de områder, der er separeret, har vist, at det er relativt få private grundejere, der frivilligt har afkoblet regnvandet eller har separeret regnvandet på privat grund og tilsluttet sig det nye regnvandssystem. Fællessystemet overbelastes derfor stadig under regn, hvilket fører til overløb til vandområderne samt kælderoversvømmelser m.v.

Fuld separering, som inkluderer separering af tag- og overfladevand fra private matrikler, er den eneste metode, der fuldstændig kan fjerne overløb og oversvømmelser med opblandet spildevand. Fuld separering vil samtidig reducere den mængde regnvand, der skal transporteres og håndteres på renseanlægget, betragteligt.

Se overordnet rækkefølgeplan for separering længere ned på siden. 

 

Illustration af separat afløbssystem, hvor al regnvand fra veje, offentlige arealer og private matrikler ledes til regnvandssystemet eller håndteres på egen grund. Spildevand ledes til spildevandsledningen.

Regn- og spildevand på private matrikler skal separeres

Gentofte Kommune har et ønske om at fjerne alle overløb med opblandet spildevand. Det kan ske ved at udbygge afløbssystemet til fuld separering. Afløbssystemet vil derfor fremover blive anlagt som et fuldt separat system, hvor spildevand og regnvand fra tage, veje og andre befæstede overflader bliver håndteret i to adskilte systemer.

Gentofte Kommune ønsker separering af hele kommunen, og at separeringen skal ske så hurtigt som muligt og senest i 2050. Først når alt regnvandet i kommunen håndteres i separate regnvandsledninger, eller håndteres lokalt ved nedsivning, opnås fuld effekt af separeringen, dvs. ingen udledning af opblandet spildevand til vandområderne og ingen opblandet spildevand i kældre eller på terræn.

Fuld separering betyder, at borgerne i Gentofte Kommune fremadrettet får pligt til at adskille regnvand og spildevand på egen grund således, at vandet fremadrettet håndteres i separate systemer. Separeringen sker i takt med, at de nye regnvandsledninger i vejene anlægges. Det betyder, at regnvandet ikke længere må ledes til spildevandssystemet. Regnvandet skal som udgangspunkt ledes til regnvandssystemet, men kan også håndteres lokalt, såfremt det er muligt. Tilkobling til regnvandssystemet kan ske via underjordiske rørløsninger eller via overfladeløsninger, såfremt terrænforholdene muliggør det.

Se afsnit om tilslutning til afløbssystemet og mulighed for lokal håndtering af regnvand

Illustration af overordnet princip for separering af regn- og spildevand på privat grund. 1) viser underjordisk tilkobling til regnvandssystemet via rør, 2) viser tilkobling til regnvandssystemet via løsning på terræn og 3) illustrerer hel eller delvis lokal håndtering af regnvand ved nedsivning.

Proces for separering på privat grund

Separatkloakeringen i Gentofte Kommune vil ske løbende ud fra en overordnet rækkefølgeplan. Se afsnit om overordnet rækkefølgeplan for separering herunder.

Når planlægningen af separering og klimatilpasning af et delopland er nået så langt, at de konkrete indsatser kendes, udarbejdes et tillæg til spildevandsplanen på baggrund af en deloplandsplan. Tillægget med de konkrete indsatser kommer i offentlig høring. Fra tillægget er vedtaget, har grundejerne i deloplandet minimum 5 år til at foretage separering på egen grund og tilkoble sig regnvandssystemet. Borgerne vil således i god tid blive informeret om den forestående proces for separering af deres område.

Borgere i områder, hvor der endnu ikke er etableret separat regnvandssystem, kan til enhver tid gennemføre separering på egen grund, således at ejendommen er forberedt til, at der kan ske tilkobling til den nye regnvandsledning, når denne er anlagt. Separering på privat grund kan f.eks. foretages i forbindelse med ejerskifte, om- og tilbygning, ændring af udearealer eller renovering af kloakker. Ved nybyg skal der altid separeres på egen grund. Hvor forholdene tillader det, kan separering på egen grund ske ved lokal håndtering af regnvand, fx nedsivning.

Se afsnit om oplandsplanlægning

Se afsnit om lokal afledning af regnvand

Kommunikation og vejledning

Vandselskaber og kommuner må efter lovgivningen ikke forestå anlæg af separering på privat grund. Novafos må således alene etablere afløbssystemet i vejene og klargøre stik ind til de private matrikler. Etablering og finansiering af separeringsløsning på egen grund påhviler den enkelte grundejer.

Novafos og Gentofte Kommune vil give hjælp og vejledning, der kan understøtte grundejernes proces med separering på egen matrikel. Det kan dreje sig om vejledning i indhentning af tilbud, hjælp til at finde og forstå afløbsplaner, vejledning i gældende regler og retningslinjer samt stille eksisterende data til rådighed, der kan bidrage til at vurdere mulighed for lokal afledning af regnvand på egen grund (nedsivning). Arbejdet med separering skal udføres af en autoriseret kloakmester, som kan hjælpe med at planlægge den bedste løsning for grundejeren og sikre, at afkoblinger og tilslutninger sker korrekt. Der vil også komme tilbud om informationsmøder forud for og under separeringsprocessen.

Forud for separeringen vil Gentofte Kommune og Novafos udarbejde et administrationsgrundlag for fuld separering med vejledning til borgerne.

Mulighed for fritagelse for separering

Der vil være enkelte tilfælde, hvor de lokale forhold gør separeringen på privat grund uforholdsmæssig teknisk kompliceret eller teknisk ikke gennemførlig. I det tilfælde kan kommunen vurdere, at det ikke er proportionalt at forpligte grundejeren til hel eller delvis separering på egen grund. Der vil forud for udrulning af separering i det første delopland blive udarbejdet et administrationsgrundlag, hvor det beskrives mere konkret, hvordan forvaltningen administrerer regler og retningslinjer, herunder mulighed for fritagelse for separering.

Overordnet rækkefølgeplan for separering

Planen er, at hele kommunen er separeret i 2050. Separeringen i Gentofte Kommune planlægges gennemført efter nedenstående overordnede rækkefølgeplan. Vær opmærksom på, at de viste oplandsgrænser i rækkefølgekortet er vejledende, dvs. at der undervejs i den mere detaljerede separeringsplanlægning kan ske korrektioner af oplandsgrænserne.

Da der er tale om en langsigtet planlægning, kan det være nødvendigt med en løbende tilretning af rækkefølgeplanen i takt med ny viden om afløbssystemernes tilstand, eksterne påvirkninger fx ny lovgivning, byudvikling, tværkommunale indsatser eller nye teknologiske muligheder. Endelig udgør rækkefølgeplanen ikke en hindring for at igangsætte supplerende lokale klimatilpasningstiltag, som ikke følger rækkefølgeplanen for separering, hvis det giver mening fx som led i arbejdet mod målopfyldelse for vandområder.

I rækkefølgeplanen er oplandene opdelt i tre tidsperioder. Oplande med kort sigte (blå områder) forventes planlagt inden for rammen af denne spildevandsplan, og udførelsen vil strække sig frem til omkring 2036. De førstkommende oplande, der separeres, er de dele af det østlige Hellerup, der ikke allerede er vejvandssepareret, mindre områder af Tuborg oplandet og herefter Kildeskovsrendens Opland. For områder med mellemlangt sigt (grønne områder) vil udførelsen af separeringen påbegyndes omkring 2028 og strække sig frem til ca. 2043. For oplande med lang sigt (gule områder) vil planlægningen følge rammerne i fremtidige spildevandsplaner. Udførelsen af separeringen vil påbegyndes omkring 2040.

I forbindelse med planlægning og projektering af de enkelte oplande vil der blive lavet en yderligere opdeling i deloplande samt en oversigt over, hvornår der udføres separering i de enkelte deloplande. Dette sker i henholdsvis oplandsplaner og deloplandsplaner, der løbende vedtages som tillæg til spildevandsplanen. Fra et tillæg om separering i et delopland er godkendt, har grundejerne minimum 5 år til at gennemføre en separeringsløsning på egen grund.

Rækkefølgen af separeringen er overordnet set prioriteret ud fra hensynet til vandmiljøforbedringer, herunder badevand og ud fra hensyn til hvorvidt ’hovedinfrastrukturen/hovedvandvejene’ er på plads/forberedt (regnvandstunneller, bassiner) til separering. Dette giver en rækkefølge, hvor kystnære oplande er prioriteret først med henblik på hurtigst mulig reduktion af overløb til Øresund.

Se afsnit om oplandsplanlægning

Se afsnit om forbedring af vandmiljøet

RækkefølgeplanVis teknisk hovedkort