Kommunens klimatilpasningsplan fra 2013 er implementeret i Kommuneplan 2017 og opdateret i Kommuneplan 2021.
Kommuneplanen fastsætter de overordnede retningslinjer for klimatilpasning. Blandt andet er det formuleret, at klimatilpasning skal indarbejdes i ny planlægning, og at der som udgangspunkt skal tænkes i rekreative og multifunktionelle løsninger for håndtering af regnvand, så der kan skabes merværdi i lokal- og nærområdet. Spildevandsplan 2022-2032 bidrager til at udmønte dette.
Se målsætninger og strategier for oplandsplanlægning
Ved etablering af klimatilpasningsprojekter, der omfatter Lokal Afledning af Regn (LAR), skal der tages hensyn til grundvandsstanden i lokalområdet, og det skal sikres, at LAR-anlægget ikke giver anledning til overfladeafstrømning og andre nabogener.
For Områder med Særlige Drikkevandsinteresser (OSD), herunder oplande til drikkevandsindvinding, skal det sikres, at etablering af nedsivningsløsninger for regnvand sker uden risiko for forurening af grundvandet.
Se Kommuneplan 2021
Skybrudshåndtering
Til håndtering af skybrud fastsættes det i kommuneplanen, at der skal udpeges arealer til midlertidig oversvømmelse/forsinkelse af regnvand samt udpeges såkaldte skybrudsveje til afledning- og styring af afstrømmende regnvand. Denne udpegning sker igennem deloplandsplaner, som udarbejdes i takt med separeringen og vedtages som tillæg til Spildevandsplan 2022-2032.
Derudover er der i kommuneplanen udpeget ni risikoområder. Udpegningen stammer tilbage fra 2013, hvor regningen og KL indgik en aftale om udarbejdelse af klimatilpasningsplaner med det formål at kortlægge risikoen for oversvømmelser, skabe overblik over og prioritere klimatilpasningsindsatsen.
Siden udpegningen af de ni risikoområder, er der udført omfattende klimatilpasningsprojekter inden for de udpegede risikoområder samt i oplandene hertil. Blandt andet kan nævnes klimatilpasning af Gentofterenden, separering af Hellerup og renovering/udvidelse af Kildeskovsrenden.
Se afsnit om gennemførte projekter
Med Spildevandsplan 2022-2032 planlægges, der som del af separeringsstrategien, indsatser i risikoområder inden for Kildeskovsrendens Opland.
Se afsnit om overordnet rækkefølgeplan for separering
I forbindelse med revision af Kommuneplan 2021 er der udarbejdet opdaterede oversvømmelsesrisikokort for 2020, 2050 og 2120. Risikokortene viser den forventede udvikling i oversvømmelser for regn- og skybrud og viser, at risikoen for oversvømmelser ved skybrud er fordelt over hele kommunen med større eller mindre ’hot-spots’, som forventeligt vil give anledning til flere større områder med risiko for oversvømmelse end de oprindeligt udpegede ni risikoområder.
Samlet peger dette på, at det er hensigtsmæssigt, at klimatilpasningsindsatsen, herunder lokale skybrudsløsninger, planlægges på oplandsskala. I forbindelse med revision af kommunens klimatilpasningsplan, forventet udarbejdet i 2022-2023, vil risiko- og værdikortlægningen blive opdateret, så den afspejler det opdaterede risikobillede.
Se Kommuneplan 2021
Grønt Danmarkskort
I Kommuneplan 2021 er der udpeget områder, der indgår i Grønt Danmarkskort. Der gælder retningslinjer for de udpegede områder, hvilke i hovedtræk går ud på at bevare naturværdierne og hindre negativ påvirkning. Der er mulighed for at udføre klimatilpasningsprojekter inden for disse områder, så længe de kan integreres i en naturforbedrende indsats.
Med Spildevandsplan 2022-2032 vil der i forbindelse med regnvandshåndteringen afsøges muligheder for at benytte naturområder og parker som forsinkelsesarealer, hvor mere regnvand kan håndteres og tilbageholdes samtidig med at naturtilstanden kan forbedres.
Se afsnit om Arealreservation
Se Kommuneplan 2021