Gå til hoved indhold

Økonomi

Der forventes en gennemsnitlig investering på 250 millioner kroner pr. år for at opnå målene i planen – herunder at have et fuldt separeret afløbssystem i 2050.

Fuldt separeret afløbssystem i 2050

Der forventes en gennemsnitlig investering på 250 millioner kroner pr. år for at opnå målene i planen – herunder at have et fuldt separeret afløbssystem i 2050. Det er en forøgelse i forhold til investeringsniveauet i tidligere spildevandsplan, som var fastlagt til 100 millioner kroner pr. år indtil 2055. Ændringen i investeringsniveauet er primært begrundet i:

1. Ændring af separeringsstrategi – fra vejvandsseparering til fuldt separeret afløbssystem inkl. regnvandsstik til alle borgere for at fremme effekten og mindske overløb hurtigere

2. Øget sikring mod oversvømmelser fra skybrud ud fra samfundsøkonomisk optimering

3. Rensning af regnvand

I den 10-årige planperiode for Spildevandsplan 2022-2032 er der afsat 2,5 milliarder kroner. Disse investeringer i afløbssystemet finansieres af Novafos ved optagelse af lån. Størstedelen af investeringerne relaterer sig til kommunens separerings- og skybrudsprojekter (etablering af det egentlige transportsystem til regn- og spildevand, etablering af hovedvandveje, tunneler og bassiner samt renseforanstaltninger). Af de 250 millioner kr. pr. år anslås investeringer i separerings- og skybrudsprojekter til ca. 220 millioner kr. pr. år.

Bygværks- og ledningsrenovering samt øvrige spildevandsprojekter anslås til 10-30 millioner kr. pr. år – dette baseret på erfaringstal fra den tidligere spildevandsplanperiode.

Betydning for vandtaksten

Udgiften til optagelse af lån til investeringerne i afløbssystemet lægges på vandtaksten. Investeringerne indebærer derfor en årlig takststigning på 3,48 kr. pr. m3.

I afsnittet "Hvilken betydning har Spildevandsplan 2022-2032 for mig som borger?" er det beskrevet, hvilken økonomisk betydning spildevandsplanen har for den enkelte borger.

Se afsnittet "Hvilken betydning har Spildevandsplan 2022-2032 for mig som borger?" her

Investeringsaftaler

Forsyningen skal, med udgangspunkt i spildevandsplanen, en gang årligt indgå en investeringsaftale med kommunen. Investeringsaftalen skal beskrive konkrete aktiviteter, forsyningen skal gennemføre over det/de kommende år.

Alle konkrete projekter beskrives og vedtages i tillæg til Spildevandsplan 2022-2032. Under Aktuelle projekter findes en liste over alle igangværende projekter, planlagte og afsluttede projekter.

Se afsnittet aktuelle projekter her

Listen opdateres løbende i takt med vedtagelse af tillæg til spildevandsplanen.

Finansiering af klimatilpasningsprojekter

Spildevandsselskaber har i perioden 2013-2020 haft mulighed for at medfinansiere både private og kommunale klimatilpasningsprojekter, som fx projekter i vandløb, veje eller rekreative områder.

Som eksempler på gennemførte medfinansieringsprojekter kan nævnes klimatilpasning af Gentofterenden og Mosegårdskvarteret.

I forbindelse med vedtagelse af ny lovgivning om klimatilpasning udgår denne mulighed. Spildevandsselskaberne kan dog fortsat finansiere klimatiltag, så længe det fastsatte serviceniveau er samfundsøkonomisk hensigtsmæssigt, og så længe den valgte løsning er selskabsøkonomisk effektiv. Hvis disse betingelser er opfyldt, kan spildevandsselskaberne finansiere op til 100% af anlægs- og driftsomkostningerne forbundet med opgaven – forudsat at omkostningerne er nødvendige af hensyn til selskabets håndtering af spildevand.

Se afsnit om nyt lovgrundlag vedr. klimatilpasning