Gå til hoved indhold

Om Spildevandsplanen 2022-2023

Spildevandsplanen rammesætter Gentofte Kommunes og Novafos’ arbejde med udbygningen af afløbssystemet i de næste 10 år.

Spildevandsplanens vedtagelse

Kommunalbestyrelsen har på møde den 29. august 2022 vedtaget Spildevandsplan 2022-2032.

Forslag til Spildevandsplan 2022-2032 har været i offentlig høring fra 4. april til 30. maj 2022.

Miljørapport

Spildevandsplanen er omfattet af Miljøvurderingslovens § 8, stk. 1.

Afgrænsning af miljørapportens indhold er udarbejdet på baggrund af forslag til Spildevandsplan 2022-2032 og har været i høring hos berørte myndigheder.

På baggrund heraf er der udarbejdet en miljørapport. Miljørapporten har været offentliggjort samtidig med den offentlige høring af forslag til Spildevandsplan 2022-2032.

Se miljørapport

Hvad er en spildevandsplan?

Spildevandsplanen udgør det juridiske grundlag for at udbygge og vedligeholde de offentlige spildevandsanlæg inden for de økonomiske rammer, der er gældende for forsyningen.

Spildevandsplanen skal bl.a. indeholde en samlet oversigt over den eksisterende og planlagte regn- og spildevandshåndtering i kommunen. Spildevandsplanen skal desuden belyse de miljømæssige konsekvenser af regn- og spildevandshåndteringen samt de økonomiske konsekvenser for forsyningen.

For borgere og virksomheder udgør spildevandsplanen en plan for og en forhåndsorientering om de kommende års tiltag og initiativer på regn- og spildevandsområdet. Spildevandsplanen udgør grundlaget for, at kommunen kan meddele tilladelser samt påbud om ændring af regn- og spildevandsforholdene for de enkelte grundejere.

Hvilken betydning har Spildevandsplan 2022-2032 for mig som borger?

Særligt for Spildevandsplan 2022-2032 er, at afløbssystemet i Gentofte fremadrettet bliver anlagt som et fuldt separat system, hvor spildevand og regnvand fra tage, veje og andre befæstede overflader bliver håndteret i to adskilte systemer.

Se afsnit om fuld separering af regn- og spildevand

Ved at adskille regnvand fra spildevand vil der, når strategien er fuldt implementeret, ikke længere ske overløb med regnvandsopblandet spildevand til natur- og vandområder, og der vil ikke ske oversvømmelse af kældre med opblandet spildevand.

For borgerne betyder en fuld separering af regn- og spildevand, at de fremadrettet, i takt med udrulning af separeringen, får pligt til at adskille regn- og spildevand på egen grund således, at vandet fremadrettet håndteres i separate systemer. Ved separering på private matrikler ledes regnvandet som udgangspunkt til offentligt regnvandssystem, enten via underjordiske rørløsninger eller via overfladeløsninger, såfremt terrænforholdene muliggør det. Regnvandet kan dog også håndteres lokalt, såfremt det er muligt.

Se afsnit om at regn- og spildevand på private matrikler skal separeres

Se afsnit om lokal afledning af regnvand

Økonomisk betydning for den enkelte grundejer

Økonomisk betyder denne pligt til separering en forventet økonomisk udgift for den enkelte borger. Med nuværende lovgivning er det ikke muligt for hverken kommune eller forsyning at finansiere separering på private matrikler.

Det er forventningen, at udgiften for separering på egen grund ved rørløsning vil udgøre i gennemsnit ca. 50.000 kr. for villaer, og for rækkehuse og etageejendomme forventes udgiften at ligge på henholdsvis ca. 15.000 kr. og 10.000 kr. pr. bolig. Udgiften til overflade- og nedsivningsløsninger forventes at være lavere end ved rørløsning, dog er levetiden på disse løsninger en del kortere og knap så driftssikker.

Derudover har anlæggelse af et fuldt separat afløbssystem betydning for vandtaksten. Investeringer i afløbssystemet finansieres af Novafos A/S ved optagelse af lån, og udgiften lægges på vandtaksten. Investeringen indebærer en årlig takststigning på 3,48 kr. pr. m3, hvilket svarer til 275 kr. pr. år for en gennemsnitsfamilie.

Se afsnit om de økonomiske konsekvenser af spildevandsplanen for forsyningen

Berigtigelser af spildevandsplanen

Kommunalbestyrelsen skal i henhold til spildevandsbekendtgørelsens § 7 ajourføre spildevandsplanen, herunder ajourføre oplandsgrænser og tidsfølgeplan, når der sker ændringer i forudsætningerne for planen. I perioden frem til den næste generelle revision af spildevandsplanen vil alle betydende ændringer af oplandsgrænser, kloakeringsprincipper, angivelser af planlagte kloakprojekter med videre på traditionelvis løbende blive indarbejdet via tillæg til spildevandsplanen med forudgående offentlig høring af forslaget.

I det daglige arbejde med spildevandsplanen er der dog behov for løbende at ændre i datagrundlaget, så det er i overensstemmelse med de faktiske forhold. Dette gælder fx alle ajourføringer, der følger af tiltag udført i overensstemmelse med spildevandsplanens angivelser – dvs. ændringer fra plan til status, når tiltaget er udført, rettelser af konstaterede fejl i datagrundlaget, mindre rettelser af konstaterede fejl i teksten med videre. Sådanne ændringer, der samlet kan betegnes som berigtigelser og ikke berører grundejeres nuværende ret og pligt, vil løbende blive indarbejdet i planen. Dermed sikres, at administrationsgrundlaget for den daglige anvendelse af spildevandsplanen er det bedst mulige.

Definition af spildevand og ordforklaring

Ifølge spildevandsbekendtgørelsen omfatter spildevand alt vand, der afledes fra beboelse, virksomheder, øvrig bebyggelse samt fra befæstede arealer, dvs. tag- og overfladevand. I denne spildevandsplan vil ordet ’spildevand’ dog benyttes til at beskrive spildevand fra beboelse, virksomheder samt øvrig bebyggelse, mens ordet ’regnvand’ benyttes til at beskrive vand fra befæstede arealer, dvs. tag- og overfladevand. Ligeledes vil ’spildevandssystem’ benyttes som en generel betegnelse for det system af rør og pumper, som afleder spildevand fra kommunen, mens ’regnvandssystem’ benyttes som en betegnelse for det system af rør, pumper m.m., som afleder tag- og overfladevand fra befæstede arealer i kommunen.

’Afløbssystem’ omfatter både spildevandsledninger, regnvandsledninger og fællesledninger inkl. bassiner m.m..

Nederst på siden kan du se ordforklaringer på de øvrige tekniske ord, som anvendes i spildevandsplanen.

Sådan bruger du den digitale spildevandsplan

Spildevandsplanen er opbygget i 8 faner i den gennemgående topbjælke. Ved at klikke på en af fanerne, folder indholdet af det pågældende faneblad sig ud, og du vil kunne se indholdet i fanebladet i en menu i venstre side af fanen, eller som underliggende emnesider. Når du klikker på en af disse overskrifter, har du mulighed for at læse nærmere om det pågældende emne samt de underliggende afsnit.

Uanset hvor du er i spildevandsplanen, kan du altid komme tilbage til forsiden ved at klikke på fanebladet Forside i topbjælken, som også er indgangssiden til spildevandsplanen.

En specifik søgning

Øverst til højre i skærmbilledet i spildevandsplanen, ser du et forstørrelsesglas. Forstørrelsesglasset bruges ved søgninger på emner i spildevandsplanen.

Ønsker du eksempelvis at læse om et specifikt emne i spildevandsplanen, så skal du klikke på forstørrelsesglasset, hvorefter der dukker et søgefelt op, hvor du kan indtaste specifikke emner, som du ønsker at læse nærmere om.

Ønsker du at søge oplysninger om, hvilke regn- og spildevandsforhold, der gælder for din adresse, skal du gå til siden "Min ejendom".

Gå til siden "Min ejendom" her

Ved at indtaste din adresse, kan du finde oplysninger om bl.a. gældende afløbskoefficient, afløbsforhold samt oplysninger om kloakeringstype i dit område. Det er også her du kan finde generel information om bl.a., hvad du selv kan/skal gøre i tilfælde af skybrud, hvad kommunens og forsyningens ansvar er og meget mere.

Kortene i spildevandsplanen

Du har i enkelte afsnit adgang til kort i spildevandsplanen. Du kan eksempelvis under fanebladet Status, se de hovedkloakoplande, som Gentofte Kommune er opdelt i.

Klikker du på linkene "Se teknisk hovedkort" under de enkelte faner, er det muligt at komme til det tekniske hovedkort, som er dynamisk og du har mulighed for at slå de forskellige lag til og fra.

Se Teknisk Hovedkort

Læsevejledning

Under Mål og strategier beskrives spildevandsplanens fire mål og seks strategier, der tilsammen skal udmønte spildevandsplanens overordnede formål om bæredygtig håndtering af regn- og spildevand. Under Indsatser beskrives en række overordnede indsatsområder, såsom bæredygtighed, separering, klimatilpasning og vandkvalitet. Indsatsområderne sætter rammen for Gentofte Kommunes og Novafos’ arbejde med vedligeholdelse og udbygning af det fremtidige afløbssystem. Under Rammer og lovgivning beskrives lovgrundlaget for udarbejdelse af spildevandsplanen, relationerne til statens vandområdeplaner, Natura 2000 samt øvrig planlægning i Gentofte Kommune. Derudover beskrives den økonomiske ramme for Spildevandsplan 2022-2032. Lovgivningen og spildevandsplanen fastlægger både ansvar og rettigheder for såvel forsyningen, kommunen og borgerne, hvilket beskrives under Ansvar og rettigheder. Under Bilag findes en række tabeller og kort relateret til planen, herunder en oversigt over regnbetingede udledninger i Gentofte Kommune, tekniske informationer om afløbssystemet samt information om afløbskoefficienter og fastsættelse af afledningsret.

Spildevandsplan 2022-2032 sætter rammen for Gentofte Kommunes og forsyningsselskabet Novafos’ arbejde med den fremtidige udbygning af afløbssystemet i de næste 10 år. Konkrete projekter beskrives og vedtages løbende i tillæg til spildevandsplanen. Under Aktuelle projekter findes en liste over alle igangværende, planlagte og afsluttede projekter i regi af Spildevandsplan 2022-2032. Listen opdateres løbende i takt med vedtagelse af tillæg til spildevandsplanen.

Ordforklaringer

100-års-regn

En regnhændelse som statistisk set kun forekommer i gennemsnit én gang hvert 100. år.

5-års-regn

En regnhændelse som statistisk set kun forekommer i gennemsnit én gang hvert 5. år.

Afkobling af regnvand

Når regnvand, der tidligere blev ledt til fællessystemet, håndteres på anden vis, fx ved nedsivning eller udledning til vandområde.

Aflastning

Se overløb.

Afledningsret

Afledningsretten er et udtryk for, hvor mange l/s tag- og overfladevand, der må ledes til kloaksystemet fra ejendommen. Afledningsretten fastsættes ved at gange arealet i hektar med afløbskoefficienten og regnintensiteten.

Afløbskoefficient

Afløbskoefficienter bruges til at regulere fra hvor stor del af ejendommens tag- og overfladevand der må afledes til afløbssystemet. Hermed er afløbskoefficienten et udtryk for, hvor stor del af nedbøren der må ledes direkte til kloakken.

Afløbskoefficienten er et tal mellem 0 og 1, der udtrykker, hvor meget af det regnvand, der falder på en grund, der må ledes uforsinket til afløbssystemet. En afløbskoefficient på 0,2 betyder, at 20 % af det regnvand, som falder på grunden må ledes uforsinket til afløbssystemet.

Afløbsledning

Fællesbetegnelse for spildevandsledninger, fællesledninger og regnvandsledninger.

Afløbssystem

Det samlede system af afløbsledninger, brønde og bygværker, der håndterer spildevand og regnvand.

Afpropning

Afpropning foretages, når dele af afløbssystemet ikke skal bruges længere. En ledning lukkes helt tæt med en prop, så den del af ledningen, der ikke skal bruges mere, ikke har forbindelse til resten af ledningen. 

Afvande

Lede vandet væk fra området.

Bassin

Bygværk - enten lukket eller åbent - som under regn modtager og tilbageholder regnvand eller fællesvand indtil der er plads i vandløbet eller i afløbssystemet.

Bassinledning

Afløbsledning der er så stor, at den kan rumme og tilbageholde større mængder vand, når det regner.

BAT

BAT (Best Available Technology) er ”bedste tilgængelige teknologi” . Det er den bedst mulige teknik, som er teknisk og økonomisk gennemførlig.

Befæstede arealer

Arealer, som på grund af anvendelse til f.eks. veje, bebyggelse m.m. er helt eller delvist ugennemtrængelige for vand. Nedbør, der falder på befæstede arealer i kloakoplande, afledes normalt til afløbssystemet.

Befæstelsesgrad

Et tal mellem 0 og 1 der udtrykker, hvor stor en del af matriklen der er befæstet. Befæstelsesgraden er forholdet mellem det befæstede areal og det totale areal.

BI5

Fem-døgns biokemisk iltforbrug. Et udtryk for vandets forurening med letomsætteligt organisk stof. Det antal milligram ilt pr. Iiter, som en vandprøves mikroorganismer forbruger i en fem-døgns periode til biokemisk iltning af det organiske stof i vandet. BI5 er et udtryk for mængden af organisk stof, som kan omsættes, når der er ilt til stede.

Bygværk

Samlet betegnelse for specielle konstruktioner på afløbssystemet. Eksempel: Reguleringsbygværk, olieudskiller, overløbsbygværk, bassin, sandfang, pumpestation.

By-pass

By-pass vil sige, at vandet under kraftig regn ledes uden om eksempelvis renseanlæg, olieudskiller eller andre renseløsninger og direkte til vandområde

CDS-regn

"Chicago Design Storm" er en teoretisk regnhændelse, der opbygges ud fra en historisk registrering af regn. Anvendes i forbindelse med hydrauliske beregninger på afløbssystemer.

Dimensioneringsgrundlag

De beregninger og forudsætninger, som bruges for at dimensionere størrelsen af afløbssystemet.

Dimensionsgivende regn

Den dimensionsgivende regn er den regn, der skal anvendes ved dimensionering af afløbssystemet.

DVFI

Se Faunaklasse.

Faskine

Et hulrum i jorden - bestående af fx plastkassetter eller stenfyldning, som regnvand fra fx tage og terrasser ledes hen til. Faskinen fungerer som et midlertidigt depot for vandet, hvorfra det nedsiver i undergrunden.

Faunaklasse

Index som bruges til biologisk bedømmelse af et vandløbs kvalitet (Miljøstyrelsen 1998). Faunaklassen måles som DVFI (Dansk Vandløbsfauna Indeks) og er baseret på artssammensætningen og fordelingen af smådyrsfaunaen i vandløbene. Det anvender faunaklasser, der angives ved heltal fra 1 til 7. Faunaklasse 1 angiver et ensidigt eller manglende dyreliv. Faunaklasse 7 angiver et meget varieret dyreliv.

Fejltilslutning

Tilslutning af regnvand til en spildevandsledning eller omvendt.

First Flush

Den første del af en regnhændelse, som regnes for at være den mest forurenede.

Forsinkelsesbassin

Bassin i afløbssystemet, der tilbageholder og forsinker større mængder vand, når det regner. Formålet er at undgå at overbelaste vandområder eller nedstrøms system hydraulisk og/eller for at sikre at mest muligt af regnvandet kan blive renset.

Forsyningssekretariatet

Tilsynsenhed under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Sekretariatet fastsætter blandt andet prislofter og effektiviseringskrav for vand- og spildevandsselskaberne i Danmark.

Fosforfældning

En kemisk proces der gør, at fosfor trækkes ud af spildevandet, så belastningen af vandområderne mindskes.

Fælleskloakeret opland

Kloakopland med fællessystem.

Fælleskommunale anlæg

Et anlæg betegnes som fælleskommunalt, hvis det drives i samarbejde mellem to eller flere kommuner

Fællesledning

Ledning, der afleder både spildevand og regnvand.

Fælles-privat spildevandsanlæg

Spildevandsanlæg der ejes af flere grundejere f.eks en grundejerforening eller et spildevandslav.

Fællessystem

Et-strenget afløbssystem der afleder spildevand og regnvand i samme ledning.

Gentagelsesperiode

Den hyppighed, hvormed en given regnhændelse, statistisk set, vil forekomme. Hvis en regnhændelse har en gentagelsesperiode på 5 år (T=5), betyder det, at regnhændelsen, statistisk set, forekommer 1 gang hvert 5. år.

Hovedkloakopland

Et hovedkloakopland betegner et geografisk afgrænset afløbssystem, hvorfra afledningen af regn- og spildevand, samles i en eller flere overordnede afløbsledninger med fx afledning til et renseanlæg.

Hovedledning

Det overordnede ledningssystem, hvorpå der er sluttet stik fra ejendomme og/eller vejbrønde.

Hovedvandoplande

Vandområdeplanerne inddeler Danmark i 23 hovedvandoplande. Et hovedvandopland er et større vandløbsopland, som er slået sammen med et antal mindre vandløbsoplande.

Husspildevand

Ved husspildevand forstås spildevand, der afledes fra husholdninger herunder afløb fra toiletter, køkken og bad.

Hydrologisk reduktionsfaktor

Hydrologisk reduktionsfaktor er en faktor mellem 0 og 1, der angiver, hvor stor en del af et givent opland, der giver bidrag til en afstrømning fra oplandet.

Indsivende vand

Indsivende vand er fx grund- og vandløbsvand eller vand fra omkringliggende utætte ledninger, som kan sive ind i utætte afløbsledninger.

Kapacitet, afløbssystem

Ved et afløbssystems kapacitet forstås den maksimale mængde, som systemet kan håndtere.

Kildeplader

De steder hvor vandforsyningen har placeret drikkevandsboringer.

Klimafaktor

En faktor, der angiver den forventede forøgelse i nedbørsmængder som følge af klimaforandringer.

Klimatilpasning

Med klimatilpasning menes i denne plan både håndtering af hverdagsregn i afløbssystemet op til en 5-års hændelse (serviceniveau) og håndtering af skybrudsregn hvor det vurderes at være samfundsøkonomisk hensigtsmæssigt.

Kloakopland

Et afgrænset område med sammenhængende afløbssystem.

Kvælstoffjernelse

En biologisk proces, der gør, at kvælstof trækkes ud af spildevandet, så belastningen af vandområderne mindskes.

Landvæsenskommissions-kendelser

Kendelser afsagt i forbindelse med etablering af afløbssystemer for år tilbage.

LAR

Lokal Afledning af Regnvand. Afledningen kan fx ske ved nedsivning gennem faskine, regnbed eller grøft eller ved fordampning via grønt tag eller lavning.

Ledning

Se afløbsledning.

Ledningsnet

Se afløbssystem.

Medfinansieringsprojekt

Et kommunalt eller privat klimatilpasningsprojekt der financieres helt eller delvist af Novafos i henhold til gældende regler. Forsyningssekretariatet skal godkende projektet i forhold til Novafos' involvering. 

MIKE-URBAN

Se modelberegninger.

Miljøvurdering

En vurdering af hvilke positive og negative virkninger en plan eller et projekt har for miljøet. Det er lovpligtigt at lave en screening for miljøvurdering af spildevandsplaner.

Modelberegninger

I en model af afløbssystemet beregnes, hvordan regnvandet løber i afløbssystemet samt evt. i vandløb og på overfladen. Beregningerne kan foretages for en specifik regn eller for en længere periode. Beregninger sker f.eks. vha. programmerne MIKE-Urban og MIKE-Flood.

Nedsivning

Når regnvand ledes ned gennem jorden i stedet for til afløbssystemet.

Nedsivningsanlæg

Anlæg til nedsivning af regnvand.

Nedstrøms

Længere nede ad vandets vej i forhold til et givet punkt

Novafos

Novafos er vand- og spildevandsselskab i Allerød, Ballerup, Egedal, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Hørsholm og Rudersdal Kommuner.

Nødoverløb

Overløb der sker i nødstilfælde fx ved strømsvigt i en pumpestation

Offentlige spildevandsanlæg

Betegnelse for de afløbssystemer, der ejes af kommunernes spildevandsselskaber fx. Novafos.

Olieudskiller

Renseenhed, der kan tilbageholde bl.a. olie. Etableres ofte i forbindelse med separate regnvandsudløb på steder, hvor der kan ske oliespild, f.eks. på tankstationer.

Omfangsdræn

Drænledninger, lagt omkring en bygning, der har til formål at fjerne vand i jorden umiddelbart omkring bygningen, så bygningen kan holdes tør

Opland

Se kloakopland.

Opstuvning

Forhøjelse af vandstanden i afløbssystemet. Opstuvning i afløbssystemet kan resultere i kæderoversvømmelse og vand på terræn.

Overfladevand

Se tag- og overfladevand.

Overløb

Når der ved kraftig regn ikke er plads til al vandet i afløbssystemet ledes det overskydende vand til fx vandområde.

Overløbsbygværker

Bygværk hvorfra der ved overbelastning af afløbssystemet kan ske overløb af opblandet regn- og spildevand enten til et bassin, et andet bygværk i afløbssystemet eller til et vandområde.

Oversvømmelseskort

En grafisk præsentation, der – med udgangspunkt i et givent scenarie/regnhændelse – viser, hvor der vil forekomme oversvømmelse, samt hvor stor oversvømmelsen vil være.

PE

PE er en forkortelse for personækvivalent. Det er en måleenhed der udtrykker hvor meget en person forurener med pr. dag fx med BI5, fosfor og kvælstof

Private spildevandsanlæg

Et spildevandsanlæg, der ikke er ejet af et spildevandsforsyningsselskab.

Processpildevand

Spildevand fra virksomheders produktion, vask og rengøring af produktionsudstyr, lokaler og biler

PULS

Landsdækkende fælles database for spildevandsudledninger

Pumpestation

En pumpestation er et bygværk, hvor der er installeret pumper til at løfte vandet fra et niveau til et højere niveau.

Reduceret areal

Det totale areal ganget med afløbskoefficienten. Dvs. den del af et areal, hvorfra overfladevandet ledes til afløbssystemet.

Regnbed

En lavning i terrænet, der er designet til at modtage, opstuve og nedsive afstrømmende regnvand og samtidig anlagt som et særligt bed med planter, der både tåler tørre og våde vejrperioder.

Regnbetingede udledninger

Udledning i forbindelse med regnvejr. Det kan være udledning af regnvand eller udledning af opblandet regn- og spildevand.

Regnvand

Regnvand benyttes til at beskrive vand fra befæstede arealer, dvs. tag- og overfladevand.

Regnvandsbassin

Bassin i et separat regnvandssystem, der forsinker og evt. renser regnvandet inden udløb til recipient.

Regnvandsledning

Ledning der afleder regnvand fra tage, overflader, veje samt vand fra omfangsdræn og andet vand der kan sidestilles med regnvand.

Regnvandssystem

Ledningssystem til transport af tag- og overfladevand.

Regnvandsudløb

Udløb fra regnvandssystemer. Tag- og overfladevand ledes direkte til recipient evt. gennem sandfang og olieudskiller.

Renseanlæg

Anlæg til rensning af spildevand samt efterbehandling og håndtering af restprodukter fra renseprocessen.

Rist

Rist, som opfanger større genstande i spildevandssystemet.

Rørbassin

Se bassinledning.

Sandfang

Dyb brønd eller specielt udformet bygværk til opsamling af tunge partikler som sand og grus. Ind- og udløbsledninger etableres et stykke over bunden. Etableres ofte i forbindelse med regnvandsudløb.

Sekundære grundvandsspejl

Se terrænnært grundvand.

Separatkloakeret opland

Kloakopland med separatsystem.

Serviceniveau

Målsætning for hvor ofte regn- og spildevand fra afløbssystemet må forekomme i et givet niveau fx i terræn.

Sikkerhedsfaktor

En faktor, som i forbindelse med dimensionering af spildevandsanlæg benyttes til at tage højde for usikkerheder.

Skrift 27

Teknisk skrift fra Spildevandskomiteen under Ingeniørforeningen (IDA), som omhandler funktionspraksis for afløbssystemer under regn og anvendes ved dimensionering af afløbssystemer.

Skrift 30

Teknisk skrift fra Spildevandskomiteen under Ingeniørforeningen (IDA), som rummer opdaterede klimafaktorer og dimensionsgivende regnintensiteter.

Skrift 31

Teknisk skrift fra Spildevandskomiteen under Ingeniørforeningen (IDA), som omhandler metoder til fastlæggelse af et serviceniveau, der inkluderer regnvand på terræn.

Skybrud

DMI's definition af skybrud er en nedbørintensitet på mere end 15 millimeter på 30 minutter. Ordet bruges dog ofte i flæng for meget store regnhændelser med risiko for oversvømmelser.

Skybrudsvej

Veje, der transporterer regnvand fra skybrud mod recipient - fx. veje med render og hævede kantsten eller hule kantsten og fortove.

Sparebassin

Bassin der modtager opblandet spildevand og som leder vandet tilbage til afløbssystemet når der er kapacitet til det. Når sparebassinet overbelastes, vil der ske overløb. Et sparebassin nedsætter således aflastningerne af de mængder urenset spildevand, der udledes fra et overløbsbygværk

Spildevand

Ifølge spildevandsbekendtgørelsen er spildevand alt vand, der afledes fra beboelse, virksomheder, øvrige bebyggelse samt fra befæstede arealer, dvs. tag- og overfladevand. I denne spildevandsplan benyttes ordet spildevand til at beskrive spildevand fra beboelse, virksomheder og øvrige bebyggelse.

Spildevandsanlæg

Ved et spildevandsanlæg forstås såvel åbne som lukkede ledninger og andre anlæg, der tjener til afledning eller behandling af spildevand.

Spildevandskloakeret opland

Kloakopland hvor kun husspildevand bortledes i afløbsledninger, og hvor grundejer selv skal håndtere regnvandet (fx ved nedsivning).

Spildevandskomiteen (SVK)

Komite under Ingeniørforeningen (IDA), som bl.a. udgiver tekniske skrifter omhandlende god ingeniørpraksis for dimensionering af afløbssystemer.

Spildevandslav

Samling af ejendomme i et område, der etablerer, driver og vedligeholder et privat spildevandsanlæg. Se også private spildevandsanlæg.

Spildevandstekniske anlæg

Dele af spildevandssystemet. Bruges særligt i forbindelse med skelnen mellem recipienter og spildevandstekniske anlæg (regnvandsbassiner).

Spjæld

Anordning i afløbssystemet, så vandmængderne kan reguleres.

SRO-system

System til styring, regulering og overvågning (SRO). Systemet er IT-baseret og foretager automatisk styring af pumpestationer, spjæld etc. Opbygget af målere mv. der indsamler data om niveauer, vandføringer etc.

Stikledning

Tilslutningsledning til det offentlige afløbssystem. Der kan være både en privat del og en offentlig del af en stikledning.

Strømpeforing

Metode til renovering af afløbsledninger. Ved strømpeforing trækkes en ledning (strømpe) gennem den gamle afløbsledning og den hærdes ved varmebehandling.

Suspenderet stof

Suspenderet stof er et mål for vandets indhold af partikulært materiale (partikler og fnug), der flyder eller svæver i vand. SS er forkortelse for suspenderet stof.

Særbidrag

Særbidrag er et bidrag, der betales for afledning af særligt forurenet spildevand til det almene spildevandssystem.

Tag- og overfladevand

Regnvand fra tagarealer og andre helt eller delvist befæstede arealer, herunder jernbaner. Tag- og overfladevand må ikke indeholde andre stoffer, end hvad der sædvanligt tilføres regnvand i forbindelse med afstrømning fra sådanne arealer eller have en væsentlig anden sammensætning.

Tagvand

Regnvand, som kun stammer fra tagflader, og som ikke har været i kontakt med terrænbelægninger.

Terrænnært grundvand

Terrænnært grundvand er karakteriseret ved at findes i terrænnære, vandførende lag og at have et grundvandsspejl tæt på terræn.

Tilslutningsbidrag

Et bidrag til forsyningen som grundjer betaler for at blive tilsluttet det almene spildevandssystem. Bidraget størrelse fremgår af Novafos' takstblad.

To-strenget system

Afløbssystem, der består af to ledninger: en til spildevand og en regnvand.

Tre-strenget system

Afløbssystem, der består af tre ledninger f.eks. en til spildevand, en til vejvand og en til vand fra tage og overflader med undtagelse af veje.

Tunnelledning

Afløbsledning af meget stor dimension. Benyttes bl.a. til afledning ved skybrud.

TV-inspektion

Undersøgelse hvor et TV-kamera føres gennem en afløbsledning med henblik på at registrere den fysiske og driftsmæssige tilstand, tilslutning af stik mv.

Udløb

Punkt hvor vand fra regnvandssystemet eller overløb fra fællessystemet løber ud i recipienten, eller hvor renset vand fra renseanlæg ledes til recipient

Uvedkommende vand

Indsivende vand og fejltilslutninger.

Vandafledningsbidrag

Bidrag, som Novafos opkræver for transport og behandling af spildevand og regnvand. Bidraget beregnes som en takst pr. m3 vandforbrug. I tilfælde hvor der ikke har været et vandforbrug afregnes bidraget efter målt eller beregnet afledning. Bidraget størrelse fremgår af Novafos' takstblad.

Vandområde

Fx vandløb, sø eller hav

Vandområdeplan

Vandområdeplanerne er statslige planer, som indeholder indsatser, der skal gennemføres for at opfylde fastlagte mål. Kommunerne har en central rolle, når konkrete indsatser, som f.eks. indsatser på spildevandsområdet, skal gennemføres. 

Vejvand

Regnvand fra vejarealer.

Økonomiske rammer (tidligere prisloft)

Den økonomiske ramme fastlægger en øvre grænse for spildevandsselskabets indtægter. Begrebet erstatter begrebet "prislofter" (2017). Det er Forsyningssekretariatet, som fastsætter den økonomiske ramme. Taksterne fastsættes på baggrund af den økonomiske ramme.