Gå til hoved indhold

Mål og strategier

Formålet med planen er at sikre en bæredygtig håndtering af regn- og spildevand i Gentofte Kommune. Dette sker som led i kommunens generelle målsætning om at arbejde for en bæredygtig udvikling.

Formålet med Spildevandsplan 2022-2032 er at sikre en bæredygtig håndtering af regn- og spildevand i Gentofte Kommune. Dette skal ske som led i kommunens generelle målsætning om at arbejde for en bæredygtig udvikling af Gentofte og leve op til FNs Verdensmål.

Formålet er specificeret i fire målsætninger, som udmøntes gennem seks strategier og en række konkrete indsatsområder, der tilsammen sætter rammen for den fremtidige regn- og spildevandshåndtering i Gentofte Kommune.

Spildevandsplanens primære fokus er at sikre, at regn- og spildevand afledes miljø- og sundhedsmæssigt forsvarligt og samtidig økonomisk ansvarligt samt løbende at reducere og frem mod 2050 helt fjerne overløb og oversvømmelser med regnvandsopblandet spildevand. Derudover lægger Spildevandsplan 2022-2032 op til lokalt at reducere skader fra kraftige regn- og skybrudshændelser. Centralt herfor er strategien om at adskille regn- og spildevand i to separate systemer, så de to vandstrømme ikke blandes. Du kan læse mere om dette under Strategier længere nede på siden.

Klimatilpasning i Mosegårdskvarteret

Klimatilpasning i Mosegårdskvarteret

Målsætninger

Fastholde sikker og miljøeffektiv bortledning af regn- og spildevand

Regn- og spildevand skal håndteres på en miljø- og sundhedsmæssig forsvarlig måde.

Spildevand skal bortledes i lukkede systemer, så det ikke kommer i kontakt med mennesker. Afløbssystemet skal således sikre gode hygiejniske og sundhedsmæssige forhold i forbindelse med bortledning og håndtering af spildevand.

Regnvand skal bortledes fra områder, hvor det gør stor fysisk skade på bygninger og infrastruktur, og ledes til enten vandområder, grønne områder eller andre egnede arealer.

Ud over sundheds- og hygiejnemæssige hensyn skal bortledningen af regn- og spildevand ske miljøeffektivt, dvs. under hensyntagen til natur- og miljøpåvirkning, ressourceforbrug og CO2-aftryk.

Opnå bedre vandkvalitet

Spildevandsplanen skal bidrage til at opnå et bedre vandmiljø i Gentofte Kommune og til at opfylde vandområdeplanernes krav.

De statslige vandområdeplaner indeholder målsætninger for grundvand, kystvande samt visse vandløb og søer, og har til formål at sikre et bedre vandmiljø i Danmark.

I Gentofte Kommune er Gentofte Sø, Gentofterenden, Søborghusrenden, Nordkanalen og Øresund omfattet af de statslige vandområdeplaner. Opfyldelse af vandområdeplanernes målsætninger og forbedring af vandmiljøet i kommunens øvrige søer og vandløb indebærer behov for konkrete indsatser overfor bl.a. spildevandsudledninger – både i form af reduktion af overløb med opblandet spildevand samt rensning af regnvand fra separerede områder inden udledning til vandområder.

Opnå robusthed over for fremtidens klimaændringer

Med fremtidens klimaændringer kommer der mere vand, både i form af øget nedbør, kraftigere og hyppigere skybrud, stigende grundvand samt havvandsstigninger og stormflod.

Spildevandsplanen bidrager til at opnå Gentofte Kommunes overordnede mål om at beskytte og udvikle kommunen gennem en langsigtet planlægning, som forebygger uønskede og negative effekter af klimaændringerne.

Se Kommuneplan 2021

For at sikre, at Gentofte både nu og om 100 år er robust over for de øgede vandmængder, tænkes der i strategier, indsatser og løsninger, der tager højde for hele vandkredsløbet.

Konkret betyder det, at der med spildevandsplanen opstilles mål for og krav til håndtering af både hverdagsregn og kraftige regn og skybrudshændelser. I planlægningen vurderes og tages højde for, hvordan de konkrete projekter påvirker og påvirkes af det øvrige vandkredsløb, herunder stormflod, havvands- og grundvandsstigninger.

Fastholde udmærket badevandskvalitet

Det er Gentofte Kommunes mål, at badevandskvaliteten på kommunens officielle badesteder er af den højeste kvalitet – ”Udmærket badevandskvalitet”. Spildevandsplanen er det primære redskab til fastholdelse af dette mål.

Strategier

Renovere og optimere afløbssystemet med fokus på bæredygtighed

Et vidtstrakt og overvejende underjordisk system af regn- og spildevandsledninger, bassiner og pumpestationer kræver en systematisk overvågning samt løbende vedligeholdelse og renovering for at fungere sikkert og effektivt, så sundhedsmæssige problemer undgås, og miljøpåvirkninger minimeres.

Ved renovering og udbygning af afløbssystemet er der stort potentiale for at indarbejde bæredygtighed i fremtidens projekter. Derfor vil fokus på drifts- og energioptimering, cirkulær økonomi, social ansvarlighed samt CO2-reduktion indgå som vigtige elementer i både planlægning og udførelse af projekter.

Se afsnit om bæredygtig håndtering af regn- og spildevand

Sikre at afløbssystemet har den nødvendige kapacitet til fremtidens klima

Gentofte Kommune ønsker at opnå robusthed over for fremtidens klimaændringer. En forudsætning for dette er at sikre, at afløbssystemet har den nødvendige kapacitet til at håndtere de øgede vandmængder.

Derfor er der fortsat behov for udbygning af afløbssystemet. Dimensioneringsgrundlaget for udbygningen er, at der maksimalt må ske oversvømmelse på terræn fra regnvandssystemet én gang hvert femte år.

Se afsnit om serviceniveau for stuvning til terræn

Derudover vil der på deloplandsniveau blive screenet for muligheder for at udføre lokale klimatilpasningstiltag, der kan reducere risikoen for skadevoldende oversvømmelser ved kraftige regn- og skybrudshændelser.

Se afsnit om serviceniveau for regnvand på terræn

Separere regn- og spildevand

Separering af regn- og spildevand er rygraden i klimatilpasningen af Gentofte Kommune. Derfor vil afløbssystemet i hele kommunen fremover blive anlagt med separate rør til håndtering af henholdsvis regn- og spildevand. Ved at adskille regnvand fra spildevand vil der, når strategien er fuldt implementeret, ikke længere ske overløb med opblandet spildevand til natur- og vandområder, og der vil ikke ske opstuvning på terræn eller oversvømmelse af kældre med opblandet spildevand. Kommunens langsigtede mål er, at der er etableret separat afløbssystem i hele kommunen i 2050.

Det separerede regnvand ledes som udgangspunkt til vandområder - primært Øresund. Spildevand ledes til renseanlæg.

Se afsnit om fuld separering af regn- og spildevand

Håndtere skybrud på en samfundsøkonomisk hensigtsmæssig måde

Selvom afløbssystemet udbygges, og regn- og spildevand separeres, vil der fortsat opstå oversvømmelser med regnvand efter kraftige regn og skybrud, da der er grænser for, hvor meget vand regnvandssystemet kan håndtere.

I takt med separering af regn- og spildevand i Gentofte Kommune vil der blive udført analyser til at sikre en samfundsøkonomisk hensigtsmæssig klimatilpasning for lokalt at reducere skader forårsaget af kraftige regn- og skybrudshændelser. Analyserne udføres i forbindelse med udarbejdelse af deloplandsplaner.

Se afsnit om lokal klimatilpasning

Fremme rekreative og multifunktionelle løsninger til lokal håndtering af regnvand

lokal håndtering af regnvand
Gentofte Kommune ønsker at fremme rekreative og multifunktionelle løsninger i byrummet. Initiativerne til sådanne løsninger udvikles i tæt samarbejde mellem kommune, forsyning og borgere og samtænkes med separeringen og den øvrige byudvikling. Løsningerne kan både etableres på private og offentlige matrikler.

I takt med separeringen reduceres risikoen for, at opblandet spildevand stuver til terræn, og senere, når separeringsstrategien er fuldt implementeret fjernes risikoen. Dermed skabes bedre mulighed for at håndtere regnvand på overfladen, idet spildevand er uønsket i overfladeløsningerne. Ved midlertidigt at tilbageholde eller om muligt nedsive regnvandet på egnede arealer i kommunen kan afløbssystemets samlede kapacitet øges. Tilbageholdelse og forsinkelse af regnvand kan eksempelvis ske ved at etablere flere blå/grønne og/eller multifunktionelle løsninger, som kan bruges rekreativt eller til andre formål, når arealerne ikke er vandfyldte.

Se afsnit om arealer til forsinkelse af regnvand

Se afsnit om fuld separering af regn- og spildevand

Etablere løsninger til rensning af regnvand

Når regnen lander på overflader som tage og veje afvaskes miljøfremmede stoffer, tungmetaller, næringsstoffer m.m., og det regnvand, som ledes i regnvandssystemet, er dermed ikke rent, men forurenet i varierende grad.

For at sikre, at kravene i vandområdeplaner og ønsket om badevandskvalitet kan overholdes, stiller Gentofte Kommune krav til, at regnvandet i videst muligt omfang renses inden udledning. Rensning skal ske ved anvendelse af bedste tilgængelige teknik (BAT – Best Available Technology). BAT er den mest effektive rensemetode, som ved den pågældende udledning er teknisk og økonomisk gennemførlig.

Se afsnit om forbedring af vandmiljøet