Gå til hoved indhold

Oplandsplanlægning

Klimatilpasningen planlægges overordnet på oplandsniveau igennem oplandsplaner og detaljeret på deloplandsniveau igennem deloplandsplaner.

Oplandsplaner

Formålet med oplandsplaner er at fastlægge den overordnede struktur for afvanding af hver af de syv hovedoplande, dvs. at fastlægge strukturen for de overordnede vandveje i oplandet samt den overordnede plan for rensning af regnvand inden udledning. Derudover vil oplandsplaner indeholde en opdeling i mindre deloplande, en rækkefølgeplan for separering af deloplandene samt beskrivelse af behovet for forsinkelse for det enkelte delopland. Oplandsplaner udarbejdes løbende i henhold til rækkefølgeplanen.

Se afsnit om overordnet rækkefølgeplan for separering

Deloplandsplaner

Deloplandsplanerne udarbejdes med afsæt i oplandsplanerne, og formålet er at finde løsninger til håndtering af regnvand i deloplandene. Der udarbejdes en plan for regnvandshåndtering op til serviceniveau, hvor strukturen af regnvandssystemet fastlægges – herunder beliggenhed og størrelse af ledninger og bassiner mv.

Derudover foretager Novafos en screening af, om der er muligheder for at udføre lokale klimaløft, dvs. lokale klimatilpasningstiltag, der kan reducere risikoen for skadevoldende oversvømmelser fra kraftige regn- og skybrudshændelser. I screeningen vil det blive vurderet, om det er samfundsøkonomisk hensigtsmæssigt at reducere risikoen for oversvømmelser lokalt.

Se afsnit om lokal klimatilpasning

Såfremt det vurderes hensigtsmæssigt at reducere risikoen for oversvømmelser lokalt, vil der både blive kigget på traditionelle løsninger under jorden og på overfladeløsninger, fx udpegning af arealer til midlertidig oversvømmelse. I tilfælde, hvor det giver mening at udføre overfladeløsninger, vil der være fokus på, at løsningerne kan anvendes rekreativt og/eller multifunktionelt, når de ikke håndterer regnvand.

Deloplandsplanerne bidrager således med detailkortlægning af strømningsveje og oversvømmelsesrisiko for det betragtede delopland, og de vil danne grundlag for samarbejde om klimatilpasning på tværs af Gentofte Kommune, Novafos, private aktører og interessenter.

Private aktører og interessenter vil blive inddraget i forbindelse med udarbejdelse af deloplandsplanerne. Omfanget af inddragelsen vil dog variere fra delopland til delopland afhængigt af muligheden for samtidig byudvikling. I klimatilpasningen og regnvandshåndteringen vil blive indtænkt multifunktionelle og rekreative løsninger, hvor der er mulighed for det. Det vil ske gennem dialog og samarbejde med deloplandets borgere og interessenter.

Deloplandsplanen beskrives og vedtages efterfølgende i et tillæg til spildevandsplanen, og vil i den forbindelse komme i offentlig høring. Såfremt der er behov for at allokere arealer til bassiner, rensning mv. vil dette blive indskrevet i kommune- og lokalplaner.

Arealreservation – arealer til forsinkelse af regnvand

I et robust afløbssystem er indtænkt arealer til forsinkelse af regnvand, enten på overfladen eller i underjordiske bassiner. Forsinkelse i oplandet er nødvendig for at undgå unødigt store udløbsledninger ved kysten og giver samtidig mulighed for at sikre en mere jævn strøm af regnvand til renseløsningerne, således at kapaciteten af disse udnyttes mest hensigtsmæssigt.  Derudover er forsinkelsesarealer i oplandet med til at opnå hurtigere effekt i forhold til at nedbringe overløb og oversvømmelser - også i de områder, hvor separering først udrulles om mange år.

Behovet for og hensigtsmæssig beliggenhed af forsinkelsesbassiner findes primært i forbindelse med oplandsplanlægningen. I denne proces har kommunen og Novafos fokus på at afsøge muligheder for, at naturområder og parker kan benyttes som forsinkelsesarealer, hvor mere regnvand kan håndteres og tilbageholdes samtidig med, at naturtilstanden kan forbedres. Reservation af arealer til forsinkelse sker via kommune- og lokalplanerne.

Screening for klimatilpasningsmuligheder ved kommunale bygge- og anlægsprojekter

Kommunale renoverings-, bygge- og anlægsprojekter rummer mulighed for samtidig indtænkning af regn- og spildevandshåndtering. Derfor vil forvaltningen indføre praksis for, at alle kommunale bygge- og anlægsprojekter screenes for mulige synergier i forhold til samtidig regn- og spildevandshåndtering. Eksempler herpå kan være forsinkelsesvolumener bygget ind i sports-, lege- og opholdsfaciliteter.

Tværgående samarbejde og borgerinddragelse

Som en del af regnvandshåndteringen, og koblet med byudviklingen, ønsker Gentofte Kommune at fremme blå/grønne løsninger, der kan anvendes rekreativt, når de ikke håndterer regnvand. I Grøn Strukturplan er der bl.a. opstillet målsætninger om, at konsekvenserne af klimaforandringerne skal håndteres, så de grønne og blå ressourcer ikke forringes, men i stedet bidrager optimalt til vores livskvalitet, natur og sundhed, og at anlæg til klimatilpasning skal bidrage til merværdi for borgerne i form af grønne eller rekreative byrum og landskaber.

Kommunen har desuden stort fokus på at tænke klimatilpasning ind i udviklingen af byen, så der skabes multifunktionalitet i byrummet. I kommunens bæredygtighedsstrategi, som er blevet til sammen med borgerne, er klimatilpasning og udvikling af grønne og blå løsninger i bybilledet et indsatsområde, som ønskes udviklet i tæt samarbejde med Novafos samt borgere, virksomheder og foreninger.

Ønsket om at fremme blå/grønne løsninger kræver et stærkt tværgående samarbejde -både på tværs i forvaltningen, med forsyningen, øvrige offentlige institutioner, virksomheder og borgerne.

Se afsnit om spildevandsplanens relation til øvrige planer