Gå til hoved indhold

Bæredygtig udvikling af afløbssystemet

Gentofte Kommune og Novafos ønsker at klimatilpasse kommunen og samtidig bidrage til en bæredygtige udvikling - som led i kommunens klimaplan og arbejdet med FN’s verdensmål.

Bæredygtig udvikling af afløbssystemet

Gentofte Kommune og Novafos ønsker at klimatilpasse kommunen og samtidig bidrage til en bæredygtige udvikling - som led i kommunens klimaplan og arbejdet med FN’s verdensmål. Indsatsen med at anlægge og drive et bæredygtigt afløbssystem vil indbefatte, at der arbejdes med at:

  • Begrænse CO2-aftrykket fra anlæg og drift
  • Minimere forbruget af nye råvarer - cirkulær økonomi
  • Stille krav til leverandører af klimaløsninger om grønne løsninger og social ansvarlighed - indkøbspolitik

Regnvandshåndtering

Der er et stort potentiale i at håndtere regnvandet mere bæredygtigt, end det sker i dag, hvor det ofte blandes sammen med spildevand i fællessystemet og ledes til renseanlæg.

Med en fuld separering af afløbssystemet vil afledning i fællessystemer på sigt ophøre, og dermed skal regnvandet ikke transporteres hele vejen til renseanlæggene.

Hvor det er muligt, vil lokal afledning og styring af regnvand på terræn - fx ved forsinkelsesløsninger, fordampning eller eventuelt nedsivning - være et element i udbygningen af regnvandssystemet i sammenhæng med rørløsninger.

Drift og anlæg

Der skal arbejdes målrettet med CO2-reduktioner ved drift og anlæg af klimatilpasningen. Det skal i første omgang ske ved at undersøge CO2-aftrykket fra forskellige løsninger og valg af materialer.

Forbruget af råvarer skal forsøges mindsket ved at genbruge eksisterende materialer fx jord, kantsten, fliser og asfalt. Der skal fokuseres på at mindske transporten og den tilhørende CO2-belastning, og der skal tænkes cirkulært også ift. andre anlægsprojekter, som kan indgå i en fælles optimering. Gentofte Kommune og Novafos vil stille krav om bæredygtig produktion og distribution hos leverandører og underleverandører.

Der er afsat et årligt budget til den løbende vedligeholdelse af afløbssystemet for at opretholde værdien af dette samt sikre en effektiv og stabil drift.

Der forventes en udvikling inden for sensorer og styring (smart city løsninger) som gør, at drift og vedligehold af afløbssystemerne løbende vil kunne optimeres ift. CO2-aftryk, bedre udnyttelse af anlæggenes kapacitet og en økonomisk besparelse.