Bilag
Oversigt over dokumenter
Bilag 1 - Oplandsoversigt
Bilag 2 - Regnbetingede udledninger
Bilag 3 - Bassiner
Bilag 4 - Pumpestationer
Bilag 5 - Fælleskommunale anlæg
Bilag 6 - Afløbskoefficienter
Afløbskoefficienter bruges til at regulere hvor stor del af ejendommens regnvand, dvs. tag- og overfladevand, der må afledes til afløbssystemet. Hermed er afløbskoefficienten et udtryk for, hvor stor del af nedbøren, der må ledes direkte til kloakken. Afløbskoefficienten er et tal mellem 0 og 1, der udtrykker, hvor meget af det regnvand, der falder på en grund, der må ledes uforsinket til afløbssystemet. En afløbskoefficient på 0,2 betyder, at 20 % af det regnvand, som falder på grunden må ledes uforsinket til afløbssystemet.
Et eksempel: En villaejendom på 1000 m2, har anlagt fliser, hus, og en indkørsel med tæt belægning på 200 m2, og regnvandet ledes til kloakken. Det giver en befæstelsesgrad på 20 %, hvilket svarer til en afløbskoefficient på 0,2. I Gentofte Kommune er den typiske afløbskoefficient for villaer (åben-lav parceller) fastsat til 0,2. I eksemplet er afløbskoefficienten derfor overholdt. Der ønskes nu en udvidelse af terrassen på 50 m2. Dette vil medføre, at ejendommens afløbskoefficient stiger til 0,25 (250/1000 = 25 %). For at kunne overholde afløbskoefficienten skal der enten etableres en forsinkelsesløsning på ejendommen eller søges om tilladelse til lokal nedsivning af regnvandet fra de 50 m2 ekstra terrasse. Dette for at sikre, at der fortsat kun sker afledning af regnvand direkte i afløbssystemet fra, hvad der svarer til 200 m2.
Som udgangspunkt er afløbskoefficienterne, der kan ses af kortet nedenfor, gældende. Dog kan der fremadrettet i forbindelse med ændringer i arealanvendelsen og udarbejdelse af tilslutningstilladelser i forbindelse med separeringen blive taget stilling til, om en fastsat afløbskoefficient forsat er hensigtsmæssig. Evt. ændringer i afløbskoefficienter vil tage udgangspunkt i følgende tabel:
- Rekreative formål (parker, grønne områder, rekreative arealer) 0,1
- Villaer (åben-lav, parceller) 0,2
- Rækkehuse (tæt-lav, dobbelthuse, klyngehuse) 0,25
- Etageboliger (etagebyggeri, boligblokke) 0,5
- Centerområder (bymidte, bytorv, centerstrøg, tæt bebygget etagebyggeri) 0,8
- Erhverv (kontor, serviceerhverv, fremstilling, håndværk og produktion) Individuel for hvert industrikvarter
Når der i forbindelse med nybyggeri og separering af private matrikler meddeles tilslutningstilladelse for tag- og overfladevand, vil der blive fastsat en afledningsret. Afledningsretten er et udtryk for det højst tilladelige flow [l/s] til afløbssystemet og skal til enhver tid overholdes. Afledningsretten fastsættes ved at gange matriklens størrelse i hektar med afløbskoefficienten og en fastsat dimensionsgivende regnintensitet fastsat i spildevandsplanen.
Den dimensionsgivende regnintensitet er i Spildevandsplan 2022-2032 fastsat til 130 l/s pr. hektar.