Gå til hoved indhold

Grundejers ansvar

Når en ejendom er beliggende inden for et kloakopland, angivet i spildevandsplanen, har ejeren ret og pligt til at blive tilkoblet forsyningens afløbssystem.

Når en ejendom er beliggende inden for et kloakopland, angivet i spildevandsplanen, har ejeren ret og pligt til at blive tilkoblet forsyningens afløbssystem. Novafos skal sikre, at grundejer kan aflede spildevandet fra stueplan ved gravitation. Det er grundejerens eget ansvar at sørge for at afledning af spildevand fra kælderen, og at sikre denne mod oversvømmelser.

I øvrigt gælder nedenstående retningslinjer for afledning af regn- og spildevand fra private matrikler i Gentofte Kommune:

  • Grundejerne har tilslutningspligt
  • Grundejerne har ansvar for drift og vedligehold af afløbssystem på egen matrikel
  • Grundejerne skal overholde afledningsretten for private matrikler
  • Ved nybyggeri bør afløbssystemet på privat grund separatkloakeres
  • Grundejerne har mulighed for at håndtere regnvand lokalt
  • Grundejerne har selv ansvar for sikring af kældre mod opstuvning fra afløbssystemet

Grundejerne har tilslutningspligt

Grundejere er i henhold til miljøbeskyttelseslovens § 28, forpligtet til at tilslutte sig et afløbssystem, når Novafos har ført en stikledning frem til skellet på ejendommen eller til et fællesprivat spildevandsanlæg. Denne tilslutningspligt gælder både for regn- og spildevand.

Da hele kommunen er kloakeret, er det derfor ikke tilladt at nedsive eller på anden måde håndtere spildevand lokalt i Gentofte Kommune.

For regnvand betyder tilslutningspligten, at grundejere, i takt med at det nye regnvandssystem etableres i vejene, og der er ført stikledning frem til skel, får pligt til at separere regn- og spildevand på egen matrikel og lede regnvandet til regnvandssystemet. Regnvandet kan ledes til regnvandsledningen via underjordiske rørløsninger eller via overfladeløsninger som fx åbne render, såfremt terrænforholdene muliggør det. Grundejere har dog også mulighed for at håndtere regnvandet lokalt ved fx nedsivning, hvis forholdene tillader det. Se afsnit om mulighed for at håndtere regnvand lokalt længere ned på siden.

Grundejere, der i dag nedsiver en del af deres regnvand, vil derfor skulle afkoble den resterende del af regnvandet fra spildevandssystemet. Dette kan ske enten ved at tilslutte regnvandet til det nye regnvandssystem eller søge om tilladelse til supplerende nedsivning.

Grundejere, der i dag har opnået tilladelse til at håndtere alt regnvand på egen grund, har ikke pligt til at lede deres regnvand til regnvandssystemet.

Grundejerne har ansvar for drift og vedligehold af afløbssystem på egen matrikel

Grundejerne har ansvar for drift og vedligehold af eget kloaksystem på egen matrikel - herunder den del af afløbsledningen, som er beliggende på ejendommen, dvs. den del af afløbsledningen, der går fra skelbrønd og ud til matrikelskel. Hvis der opstår problemer med kloakken på matriklen, er grundejeren selv ansvarlig for at kontakte og betale en kloakmester eller entreprenør, der kan løse problemerne. Det er grundejers ansvar, at afløbsnettet på matriklen er intakt, så rotter ikke kan få adgang til huset eller det fri. Grundejerne har endvidere ansvar for drift og vedligehold af fællesprivate kloaksystemer, hvis de er del af et fællesprivat spildevandslav.

Grundejerne skal overholde afledningsretten

Mængden af regnvand, der må afledes fra private matrikler til det offentlige afløbssystem (afledningsret), fastlægges ud fra matriklens størrelse, en dimensionsgivende regnhændelse samt en afløbskoefficient. Den dimensionsgivende regnhændelse er med Spildevandsplan 2022-2032 fastsat til 130 l/s pr. ha, og gældende afløbskoefficienter er anført i Bilag 6.

Se bilag her

Hvis den beregnede afledning fra en matrikel overstiger afledningsretten, skal grundejerne sørge for at begrænse afledningen til det tilladte. Dette kan fx ske ved at forsinke regnvandet inden afledning til offentligt afløbssystem og/eller ved at nedsive regnvandet på egen grund, såfremt de lokale forhold tillader det. Forsinkelse af regnvand kan ske i underjordiske bassiner/rørløsninger, på overfladen, evt. i kombination med nedsivning og/eller ved etablering af grønne tage. Hvilken løsning, der passer bedst på den enkelte matrikel, afhænger bl.a. af de lokale forhold og mængden af regnvand, der skal håndteres. Se afsnit om mulighed for nedsivning længere ned på siden.

Ved boligudvidelser skal grundejer sørge for, at afledningsretten fortsat overholdes. Ved nybyggeri eller ved tilkobling til regnvandssystemet i forbindelse med separeringen vil der blive meddelt ny tilladelse til tilslutning af regnvand til afløbssystemet. Som udgangspunkt vil der ikke ske ændringer i afledningsretten i forbindelse med meddelelse af ny tilslutningstilladelse.

Se afsnit om tilslutningstilladelser

Ved nybyggeri bør afløbssystemet på privat grund separatkloakeres

Gentofte Kommune planlægger at separatkloakere hele kommunen senest i 2050. Alle borgere vil derfor på et tidspunkt blive mødt med et krav om separering på privat grund. Krav om separering kommer til at følge vedtagelse af tillæg til Spildevandsplan 2022-2032 om separering i de enkelte deloplande. Tillæg til Spildevandsplan 2022-2032 udarbejdes og vedtages løbende.

Se afsnit om fuld separering af regn- og spildevand

Frem til vedtagelse af tillæg om separering anbefales det, at afløbssystemet på privat grund separeres i forbindelse med nybyggeri, renovering af kloak, større belægningsarbejder, haveomlægninger eller lignende. Dette betyder, at regn- og spildevand på privat grund skal føres separat frem til brønd ved skel mod offentlig vej. Dette for at muliggøre fremtidig tilkobling på regnvandssystemet.

Grundejerne har mulighed for at håndtere regnvand lokalt

Gentofte Kommunes strategi er at separere regn- og spildevand inden 2050. Dette betyder, at alle matrikler over tid skal separatkloakeres, og at regnvand ikke må ledes til spildevandssystemet, men som udgangspunkt skal kobles på det nye offentlige regnvandssystem.

Grundejerne vil dog fortsat have mulighed for at håndtere alt eller dele af deres regnvand lokalt, fx ved nedsivning, udledning til lokale vandområder eller genanvendelse. Nedsivning, udledning og genanvendelse af regnvand kræver tilladelse fra Gentofte Kommune.

Se afsnit om tilladelser

Nedsivning af regnvand kan kun ske i områder, hvor jord- og grundvandsforholdene tillader det. På Gentofte Kommunes nedsivningspotentialekort kan grundejere orientere sig om den vejledende nedsivningsevne for deres ejendom. Hvorvidt der kan meddeles tilladelse til nedsivning på den enkelte matrikel, vil dog altid bero på konkret sagsbehandling og vurdering i hvert enkelt tilfælde. I forbindelse med separering af regnvand på egen grund kan nedsivning bruges som en supplerende løsning, enten for at overholde afledningsretten eller som element i en mere hensigtsmæssig adskillelse af regn- og spildevand.

Anlæg til nedsivning af regnvand skal dimensioneres efter rørcenter anvisning 016.

Se Rørcenter-anvisning 016 - "Anvisning for håndtering af regnvand på egen grund"

Se Gentofte Kommunes hjemmeside om nedsivning, hvor du også kan finde nedsivningspotentialekortet

Grundejerne har selv ansvar for sikring af kældre mod opstuvning fra afløbssystemet

Det er grundejerens ansvar at træffe forholdsregler mod kælderoversvømmelser i situationer med kraftige regnskyl. Borgerne og virksomhederne bærer selv hovedparten af ansvaret for at sikre deres ejendomme og værdier mod oversvømmelser i forbindelse med skybrud. Dette indebærer fx:

  • At vedligeholde egne stikledninger, tagnedløb mv.
  • At installere højvandslukker på spildevandsledninger, så der ikke strømmer vand ind via gulvafløb i kældre
  • At forhøje opkanter omkring trappenedgange og lyskasser
  • At tætne kældervægge osv.